Laatste visserijnieuws rond de CIV Den Helder

Nieuws juli 2016

TX 68 gespot in Jaczon-kleuren
Op vrijdag 8 juli lag de TX 68 Vertrouwen achter de Moormanbrug afgemeerd. De vertrouwde rode kleur van de romp was vervangen door de blauwe huiskleuren van de nieuwe eigenaar, Rederij Jaczon-Vrolijk uit Scheveningen. In maart van dit jaar was al aangekondigd dat VOF Vertrouwen de Texelse bokker aan Jaczon-Vrolijk zou gaan verkopen.

Recordvangst HD-36
De maand juli bleek een ideale periode voor wat betreft de vangst op langoustines. De HD-36 Volharding bracht na een visreis van zes dagen maar liefst 12 ton van deze kreeftjes aan land. Eerder was deze maand ook al een vangst van 10 ton aangeland. Andere kotters, waaronder de BRA 2, waren in de maand juli eveneens heel succesvol met de vangst van langoustines.

HD-42 vast op kust bij Egmond
De HD-42 Grietje Cornelis van schipper Frank Oosterman liep in de derde week van juli tijdens de vangst op garnalen onverwachts vast voor de kust van Egmond. Nadat de lokale reddingboot van de KNRM een sleepverbinding tot stand had gebracht met de HD-16 Op Hoop van Zegen, kon de HD-42 weer worden vlotgetrokken.

Admiral Blake in dok bij Damen
De Engelse kotter PH 440 Admiral Blake werd in de derde week van juli bij Damen Shipyards Den Helder gedokt. Naast het nodige onderhoud werd de ruim 22 meter lange kotter ook opnieuw geschilderd. De kotter is een oude bekende van Den Helder aangezien het vaartuig in 1989 door Scheepswerf Visser (thans Damen Shipyards) werd opgeleverd aan de firma Interfish Ltd uit Plymouth.

Schotse kotter bij visafslag
Op vrijdag 29 juli werd de Schotse trawler Vision III BF 191 uit Banff bij één van de vislossteigers bij Visafslag Hollands Noorden gespot. De 21 meter lange trawler wordt als twinrigger ingezet en vist voornamelijk op garnalen.

TX-21 verkocht naar Duitsland
Eind juli werd bekend dat de garnalenkotter TX-21 Pieter van Aris uit Oudeschild wordt verkocht naar Duitsland. Om de bijna 23 meter lange kotter aan de Duitse eisen te laten voldoen, bracht het vissersvaartuig op 6 juli een kort bezoek aan Damen Shipyards Den Helder. Als de verkoop doorgaat, kopen vader Pieter en zoon Richard van der Vis de Bressiaanse eurokotter BR-7.